Norweski Targ Rybny – Touch of Bergen

Norweski Targ Rybny już za nami!  Prezentacje norweskich ryb i owoców morza, wywiady ze znanymi szefami kuchni, rozmaite atrakcje i konkursy z nagrodami i przede wszystkim – wspólne gotowanie i degustacje norweskich przysmaków, w tym oczywiście łososia naszej firmy – to tylko niektóre atrakcje przygotowane na pierwszy w Polsce „Touch of Bergen”. Suempol zaskoczył odwiedzających bogactwem smaku potraw z łososia, przygotowanych przez kucharzy pod wodzą mistrza kuchni Krzysztofa Baranowskiego.

20140814_172336

20140815_154659

20140815_123510

20140815_123425

Targ Rybny

20140815_165902

Dlaczego „Touch of Bergen?”

Bergen – to pierwsza stolica Norwegii – od wczesnego średniowiecza miasto było centrum handlu rybami, ściśle związane z Hanzą. Tradycyjny Targ Rybny w centrum miasta, do dziś należy do największych atrakcji turystycznych Bergen. Organizatorzy Jarmarku Dominikańskiego, zaprosili reprezentację miasta Bergen oraz kupców z bergeńskiego
Targu Rybnego do udziału w tegorocznym Jarmarku, by wspólnie z polskimi producentami wziąć udział w święcie norweskich przysmaków.

Targ Rybny 14-15 sierpnia 2014 był częścią trwającego od 26.07 do 17.08 corocznego gdańskiego Jarmarku Dominikańskiego. Współorganizatorami Targu Rybnego są Ambasada Królestwa Norwegii, Innovation Norway oraz Norwegian Seafood Council.