Świąteczny sposób na łososia

Jak co roku podczas Spotkania Wigilijnego z naszymi pracownikami przeprowadziliśmy konkurs. Tym razem chętni musieli przynieść swoje sposoby na przygotowanie łososia. Mamy mnóstwo nowych przepisów a dwa z nich zostały wyróżnione szczególnie ponieważ oprócz przepisu mamy też fajne hasła, za które szczególnie dziękujemy.

Przepis #1:

Pasztet z łososia

  • 500g łososia
  • 2 jajka
  • 3-4 paluszki surimi ( lub krewetki)
  • Sól pieprz
  • 1 łyżka bułki tartej

Odciąć zieloną część pora, przeciąć go wzdłuż i wyjąć środek, pokroić go drobno a liście wrzucić na minutę do gorącej wody. Wyjąć i osuszyć ręcznikiem.

Rybę pokroić bardzo drobno lub zmielić. Dodać jajka, bułkę i doprawić.

Liście pora ułożyć pod skosem na dwóch warstwach folii aluminiowej. Nałożyć farsz, a na to surimi lub krewetki. Zrolować jak najściślej w jedną folię w formę cukierka, zrobić kilka dziurek, a potem owinąć  drugą. Powinno być tak sztywno, aby dało się podnieść za ogonek w pionie.

Piec w nagrzanym piekarniku w 180 C przez 15 – 25 min. Podawać na ciepło lub zimno.

Hasło #1:

 

Przepis #2: 

Łosoś na ciemno z orzechami

  • 100 g surowego filetu z łososia
  • ½   łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ( ciemny)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Orzechy do dekoracji

Filet posypujemy solą, papryką oraz polewamy sosem sojowym. Górę  posypujemy posiekanymi orzechami ( zamiennie mogą być orzechy laskowe ). Całość smażymy na głębokim oleju 1-2 min z każdej strony.

Hasło #2:

KAŻDY CZŁOWIEK, NAWET MAŁY
JE ŁOSOSIA PRZEZ ROK CAŁY,
BO W ŁOSOSIU SAME ZDROWIE,
CALA POLSKA CI TO POWIE !