Dip

Dip łososiowy

Składniki

200g wędzonego plasterkowanego łososia
łyżeczka wódki
pół strąka żółtej papryki
2 twarde pomidory
nieduże winne jabłko
mała cebula
łyżka kaparów
sok z cytryny
szklanka jogurtu
pół szklanki kefiru
2-3 łyżeczki gęstego majonezu
sól

Przygotowanie

Obraną cebulę i jabłko tarkujemy na tarce o małych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i skrapiamy wódką. Połowę łososia, kapary, cebulę, jabłko, i sok z cytryny blendujemy, dodając sól, majonez, jogurt i kefir. Następnie łączymy z pozostałą częścią drobno posiekanego łososia, pomidorami i drobno pokrojoną papryką. Opcjonalnie: blendujemy wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Mieszamy, lekko schładzamy.
Podajemy z pieczywem.



  



Nasze profile: Suempol na Facebooku | Suempol na Instagramie | Suempol na Google+ | Suempol na Pinterest