Łosoś w cieście

Składniki

Około 600 g fileta z surowego łososia,
sól,
pieprz,
30 g masła,
żółtko do posmarowania,
olej do blachy.

Ciasto:
500 g mąki,
250 g masła,
1 jajko,
sól,
2-3 łyżki zimnej wody.

Przygotowanie

Z mąki, jajka, masła, soli i wody szybkimi ruchami zagniatamy ciasto. Jeżeli jest za twarde, dodajemy do niego odrobinę wody. Formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na dwie godziny. Rybę opłukujemy i osuszamy. Nacieramy z obu stron solą i pieprzem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, a następnie owijamy nim rybę. Ciasto formujemy wedle uznania. Całość smarujemy rozmieszanym żółtkiem i pieczemy 30-40 min w temperaturze 180 C.



  



Nasze profile: Suempol na Facebooku | Suempol na Instagramie | Suempol na Google+ | Suempol na Pinterest