Łosoś po gruzińskuŁosoś po gruzińsku

Składniki

1 kg filetów z surowego łososia,
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
po pół łyżeczki mielonego imbiru,
berberysu i kolendry,
3-4 ząbki czosnku,
sok i skórka otarta z cytryny,
3 łyżki posiekanej natki z pietruszki,
3 łyżki drobno pokrojonej cebuli,
2 łyżki mąki,
olej do smażenia,
sól.

Przygotowanie

Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w dość grube paski. Oprószamy solą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Czosnek siekamy drobno i ucieramy z imbirem, gałką, berberysem, sokiem i skórką otartą z cytryny. Przygotowana pastą starannie nacieramy łososia i ponownie wsadzamy do lodówki na 4-5 godzin. Po tym czasie obtaczamy rybę w mące i smażymy na silnie rozgrzanym oleju. Łososia układamy na rozgrzanym półmisku, posypujemy posiekaną cebula i natką pietruszki. Podajemy z frytkami i zieloną sałatą.



  



Nasze profile: Suempol na Facebooku | Suempol na Instagramie | Suempol na Google+ | Suempol na Pinterest