Łosoś w jarzynach

Składniki

80 dag surowego łososia w dzwonkach,
2 cebule,
1 marchew,
1 pietruszka,
1 kawałek selera,
5 łyżek białego wina (najlepiej wytrawnego),
1 żółtko,
2 łyżki masła,
1 łyżka mąki,
estragon,
sól,
cukier,
szklanka bulionu (może być z kostki rosołowej),
2 gałązki natki pietruszki do przybrania.

Przygotowanie

Rybę solimy i odstawiamy na 30 min do lodówki. Cebulę, marchew, seler i pietruszkę kroimy w cienkie słupki. Rondel smarujemy 1 łyżką masła, a następnie wykładamy warzywa i rybę. Całość zalewamy winem i szklanką bulionu, posypujemy estragonem i gotujemy na małym ogniu około 20 min. Aby zrobić zasmażkę mieszamy 1 roztopioną łyżkę masła z mąką. Wyjmujemy ugotowaną rybę, studzimy wywar i rozprowadzamy w nim zasmażkę. Powstały sos doprawiamy solą i cukrem i czekamy aż się zagotuje. Następnie zestawiamy go z ognia, studzimy, rozprowadzamy w nim żółtko i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Rybę z warzywami wykładamy na półmisek, polewamy sosem i dekorujemy pietruszką.



  



Nasze profile: Suempol na Facebooku | Suempol na Instagramie | Suempol na Google+ | Suempol na Pinterest