Łosoś pieczony na zielono

Składniki

4 plastry surowego łososia,
tłuszcz do pieczenia.

Marynata:
pół łyżki ostrego ketchupu,
ćwierć szklanki soku z cytryny,
po 1/3 drobno posiekanej natki pietruszki i szczypiorku,
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki zmielonego białego pieprzu,
sól.

Przygotowanie

W małej miseczce mieszamy obrany, przeciśnięty przez prasę czosnek z pozostałymi składnikami marynaty. Plastry łososia wkładamy do szklanego naczynia, przykrywamy połową marynaty i wstawiamy na jedną godzinę do lodówki, kilka razy przekładamy plastry, aby marynata równo się rozprowadziła. Następnie wyjmujemy z marynaty, przekładamy do posmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, zalewamy resztą marynaty i pieczemy około 20 min.



  



Nasze profile: Suempol na Facebooku | Suempol na Instagramie | Suempol na Google+ | Suempol na Pinterest