Łosoś z pomarańczą i orzechami

Składniki

6 filetów z surowego łososia,
3 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
1 szklanka gęstej śmietany,
1/4 szklanki sherry,
1 pomarańcza,
1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych.

Przygotowanie

Masło roztapiamy w rondelku i smarujemy nim filery. Następnie zapiekamy je w piekarniku przez 12-15 min. Do pozostałego masła dodajemy mąkę, mieszkamy i zasmażamy przez 2 min. Dolewamy śmietanę oraz sherry i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Do sosu ścieramy skórkę pomarańczową i dodajemy orzechy, a następnie mieszamy. Wyjętą z piekarnika rybę układamy na półmisku i polewamy sosem. Dekorujemy pokrojoną pomarańczą.



  



Nasze profile: Suempol na Facebooku | Suempol na Instagramie | Suempol na Google+ | Suempol na Pinterest