Łososiowe steki z pomidorami

Łososiowe steki z pomidorami

Składniki

2 łyżki oleju,
4 kawałki surowego łososia o grubości około 2 cm,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżeczki bazylii,
1 łyżeczka pociętych świeżych liści mięty,
8 pomidorów,
sok z 1 cytryny,
sól,
pieprz.

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy steki z łososia na średnim ogniu przez 3-4 min z każdej strony. Następnie zapiekamy steki w piekarniku przez 10 min. Wyjmujemy, układamy na półmisku i trzymamy w cieple. Czosnek kroimy w plasterki, cebulę i pomidory – w kosteczkę. Na tej samej patelni łączymy czosnek, cebulę, przyprawy ziołowe i smażymy przez 2 min na średnim ogniu. Dodajemy pomidory, sok z cytryny, sól, pieprz i smażymy przez 4 min. Wykładamy steki na talerz i polewamy sosem.



  



Nasze profile: Suempol na Facebooku | Suempol na Instagramie | Suempol na Google+ | Suempol na Pinterest