Łososiowy mus z pieczarkami

Łososiowy mus z pieczarkami

Składniki

4 łyżeczki masła,
4 duże pieczarki,
1 łyżka mąki,
1/3 szklanki białego wina.

Mus:
250 g świeżego łososia,
sól,
pieprz,
4 jajka,
1 i 1/4 szklanki śmietany kremówki,
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego.

Przygotowanie

Pieczarki kroimy drobno i podgrzewamy na patelni aż do wyparowania soku. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy, uważając by nie zarumienić pieczarek. Dodajemy mąkę i wino. Przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia, ostawiamy do ostudzenia i wychładzamy w lodówce. Łososia siekamy i miksujemy, przyprawiamy solą, dodajemy dwa jajka, a następnie wąskim strumieniem wlewamy śmietanę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy, aż nieco zgęstnieje i odstawiamy. Posmarowane masłem naczynie żaroodporne napełniamy połowa musu łososiowego, wykładamy pieczarki i sos, a potem przykrywamy resztą musu. Wstawiamy naczynie do brytfanny wypełnionej wodą do wysokości 3 cm, przykrywamy to folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 C przez 35-40 min.



  



Nasze profile: Suempol na Facebooku | Suempol na Instagramie | Suempol na Google+ | Suempol na Pinterest