Nigiri

Nigiri z łososiem i awokado

Składniki

100 g surowego łososia
200 g ryżu do sushi (krótkoziarnisty)
awokado
wstążki nori
2 łyżki wasabi
2 łyżki sosu sojowego
Składniki do przygotowania ryżu:
4 łyżki octu ryżowego
2 łyżki cukru
szczypta soli

Przygotowanie

Ryż przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ocet ryżowy, cukier i sól mieszamy i podgrzewamy do połączenia składników – nie gotujemy! Polewamy sosem ryż, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia – najlepiej pod przykryciem.

Przygotowanie nigiri:
Łososia kroimy na paski o wymiarach ok. 3cm x 5 cm. Awokado kroimy w niewielkie słupki – ok. 1 cm x 3 cm. Bierzemy niewielką ilość ostudzonego ryżu i formujemy z niego wałek, zbliżony do wielkości paska łososia. Smarujemy go odrobiną wasabi, kładziemy pasek łososia i słupek awokado. Całość przewiązujemy zmoczoną w wodzie wstążką nori.




Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function split() in /wp-content/plugins/digg-digg/include/dd-manual.php:385 Stack trace: #0 /wp-content/plugins/digg-digg/include/dd-manual.php(223): dd_getPostData() #1 /wp-content/themes/suempol/food-page.php(26): dd_fblike_generate('Like Button Cou...') #2 /wp-includes/template-loader.php(78): include('/wp-content/the...') #3 /wp-blog-header.php(19): require_once('/wp-includes/te...') #4 /index.php(17): require('/wp-blog-header...') #5 {main} thrown in /wp-content/plugins/digg-digg/include/dd-manual.php on line 385