Nigiri

Nigiri z łososiem i awokado

Składniki

100 g surowego łososia
200 g ryżu do sushi (krótkoziarnisty)
awokado
wstążki nori
2 łyżki wasabi
2 łyżki sosu sojowego
Składniki do przygotowania ryżu:
4 łyżki octu ryżowego
2 łyżki cukru
szczypta soli

Przygotowanie

Ryż przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ocet ryżowy, cukier i sól mieszamy i podgrzewamy do połączenia składników – nie gotujemy! Polewamy sosem ryż, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia – najlepiej pod przykryciem.

Przygotowanie nigiri:
Łososia kroimy na paski o wymiarach ok. 3cm x 5 cm. Awokado kroimy w niewielkie słupki – ok. 1 cm x 3 cm. Bierzemy niewielką ilość ostudzonego ryżu i formujemy z niego wałek, zbliżony do wielkości paska łososia. Smarujemy go odrobiną wasabi, kładziemy pasek łososia i słupek awokado. Całość przewiązujemy zmoczoną w wodzie wstążką nori.



  



Nasze profile: Suempol na Facebooku | Suempol na Instagramie | Suempol na Google+ | Suempol na Pinterest