Pieczeń z łososia

Składniki

500 g surowego łososia,
10 ugotowanych ziemniaków,
sól,
pieprz,
2 łyżki masła,
1 cebula,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1 roztrzepane jajko.

Sos pikantny:
3 łyżki masła,
1 drobno posiekana cebula,
1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki,
1/2 szklanki ketchupu,
1/2 szklanki wody,
1 łyżeczka octu,
3/4 łyżeczki cukru.

Przygotowanie

Łososia kroimy w kostkę i gotujemy. Z ziemniaków robimy puree. W rondelku roztapiamy masło, drobno siekamy cebulę i podsmażamy. Dodajemy pietruszkę i rybę, a następnie całość mieszamy z puree. Otrzymaną masę rozkładamy na pergaminie i zwijamy w wałek, po czym zdejmujemy papier. W misce roztrzepujemy jajko z małą ilością wody i smarujemy nim uformowany wałek. Pieczemy w temperaturze 190 c przez około 20 min – aż zarumieni się na złoty kolor. W tym czasie przygotowujemy sos: na patelni roztapiamy masło, podsmażamy cebulkę, dodajemy czosnek, ketchup, wodę, ocet i cukier. Ogrzewamy na małym ogniu przez około 30 min. piecze podajemy polaną sosem.



  



Nasze profile: Suempol na Facebooku | Suempol na Instagramie | Suempol na Google+ | Suempol na Pinterest