Rolada z łososiem i szpinakiemRolada z łososiem i szpinakiem

Składniki

200 g łososia wędzonego w plastrach

300 g mrożonego szpinaku

ok. 400 g. kanapkowego serka śmietankowego

3 jajka

łyżeczka masła

3 ząbki czosnku

szczypta gałki muszkatołowej

pieprz, sól

Przygotowanie

Szpinak podsmażamy na rozgrzanym maśle, doprawiamy czosnkiem, pieprzem i solą. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka łączymy z lekko ostudzoną masą szpinakową, doprawiamy gałką muszkatołową. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą szpinakową. Całość wylewamy na wyłożoną papierem blachę i pieczemy 15 minut w temp. 190 st. Po wyjęciu, ostudzeniu i odklejeniu papieru, smarujemy szpinak serkiem śmietankowym, na nim układamy łososia. Ciasno zwijamy w roladę, owijamy folią i schładzamy w lodówce – najlepiej kilka godzin przed podaniem.



  



Nasze profile: Suempol na Facebooku | Suempol na Instagramie | Suempol na Google+ | Suempol na Pinterest