Wytrawne gofry z łososiem wędzonym na gorąco w kremie

Na Wielkanoc

SKŁADNIKI

  • 320 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta soli do ubicia białek
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego oraz do posmarowania gofrownicy
  • Dodatkowo:
  • łosoś wędzony na gorąco w kremie
  • jajka ugotowane na twardo
  • rzodkiewka
  • świeży ogórek
  • rukola

PRZYGOTOWANIE

Oddziel białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubij mikserem lub blenderem na sztywną pianę. Pozostałe składniki na ciasto umieść w dużym naczyniu i zmiksuj na gładką masę. Następnie do masy dodaj białka i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto nakładaj na nagrzane i posmarowane olejem płytki gofrownicy. Piecz przez ok. 4-5 minut lub przez czas podany w instrukcji urządzenia. Na gotowe gofry nakładaj dodatki według uznania.

Smacznego!

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol