Wytrawne gofry z łososiem wędzonym na gorąco w kremie
Na WielkanocSKŁADNIKI
- 320 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 3 łyżki wody mineralnej gazowanej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- szczypta soli do ubicia białek
- 1/3 szklanki oleju roślinnego oraz do posmarowania gofrownicy
- Dodatkowo:
- łosoś wędzony na gorąco w kremie
- jajka ugotowane na twardo
- rzodkiewka
- świeży ogórek
- rukola
PRZYGOTOWANIE
Oddziel białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubij mikserem lub blenderem na sztywną pianę. Pozostałe składniki na ciasto umieść w dużym naczyniu i zmiksuj na gładką masę. Następnie do masy dodaj białka i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto nakładaj na nagrzane i posmarowane olejem płytki gofrownicy. Piecz przez ok. 4-5 minut lub przez czas podany w instrukcji urządzenia. Na gotowe gofry nakładaj dodatki według uznania.
Smacznego!
Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol