HISTORIA FIRMY
1970
Wszystko rozpoczęło się od.... małego garażu, w którym mieścił się zakład mechaniczny! Zysk z niego właściciele przeznaczyli na pierwszą halę produkcyjną pod przerób krewetek i ich eksport. Głównymi odbiorcami była Holandia i Belgia, a jako jeden z pierwszych zasmakował w nich belgijski stół królewski.
![](https://suempol.pl/wp-content/uploads/2020/06/1970.png)
1989
![](https://suempol.pl/wp-content/uploads/2020/06/stare_logo.png)
Powstaje Suempol – najstarszy przetwórca łososia wędzonego w Polsce i jeden z największych obecnie przetwórców łososia na świecie.
2002
W Niemczech powstaje nowe centrum logistyczne Suempol Deutschland GmbH w Wismarze, które otwiera nam perspektywy eksportowe Europy Zachodniej.
![](https://suempol.pl/wp-content/uploads/2020/07/wismar-1.png)
2006
W Norwegii powstaje Suempol Norge AS z siedzibą w Trondheim – dzięki niemu monitorujemy pozyskiwany do produkcji surowiec, a tym samym mamy pełną kontrolę od surowca aż po gotowy produkt.
![](https://suempol.pl/wp-content/uploads/2020/07/trondheim.png)
2010
Zakupujemy 100% udziałów w firmie Norfisk Delikatessen z siedzibą i zakładem produkcyjnym w Berlinie, zajmującej się przetwórstwem łososia wędzonego. Dzięki fabrykom w Niemczech możemy dostarczyć łososia na rynki Europy Zachodniej w ciągu 48h.
Zobacz stronę![](https://suempol.pl/wp-content/uploads/2020/07/berlin.png)
2013
Zakupujemy 100% udziałów w firmie produkcyjnej Marcel-Baey w Bolougne Sur Mer, dzięki której umacniamy swoją pozycję na rynku francuskim i brytyjskim. Podstawowym celem akwizycji jest umocnienie pozycji w segmencie premium oraz wprowadzenie tradycyjnej technologii na inne rynki Europy.
Zobacz stronę![](https://suempol.pl/wp-content/uploads/2020/08/marcel-baey-1.png)
2018
Dzięki rozbudowie fabryki o kolejne linie produkcyjne dwukrotnie zwiększyliśmy nasze moce przerobowe. W ten sposób produkty firmy Suempol mogą trafiać do konsumentów na całym świecie. Zostaje także oddane do użytku nowoczesne laboratorium mikrobiologiczne.
![](https://suempol.pl/wp-content/uploads/2020/07/suempol.png)
2019
Unowocześnienie floty transportowej pozwala nam na jeszcze lepszą kontrolę nad produktami podczas ich przewozu, m.in. poprzez stały monitoring temperatury wewnątrz pojazdów. Nowe samochody ciężarowe są również bardziej przyjazne środowisku.
![](https://suempol.pl/wp-content/uploads/2020/08/flota.png)
RODZINA FIRMY SUEMPOL
![](https://suempol.pl/wp-content/uploads/2020/09/rodzina-suempol-1.png)
FILARY FIRMY
![](https://suempol.pl/wp-content/uploads/2020/06/obrazek1.jpg)
Najwyższa jakość produktów
Produkcja w naszym zakładzie jest na bieżąco kontrolowana i sprawdzana w oparciu o system jakości HACCP. Dzięki temu możecie mieć Państwo pewność, że nasze produkty zawsze są świeże i bezpieczne dla zdrowia. Posiadamy również certyfikaty IFS ( International Food Standard ), BIO, MSC, które świadczą o wysokiej klasie naszych produktów. Własne biuro w Norwegii pozwala nam na selekcję surowca już na etapie jego pozyskiwania, a specjalny system informatyczny na monitorowanie całego procesu produkcji, dzięki czemu mamy pewność, że produkt, który trafia na Państwa stoły jest najwyższej jakości.
![](https://suempol.pl/wp-content/uploads/2020/06/obrazek2.jpg)
Zawsze świeży i smaczny produkt
Wykorzystujemy nowoczesne technologie, dzięki czemu nasze ryby są zawsze tak świeże, jak w dniu połowu. Dokładnie sprawdzamy jakość naszych ryb na każdym etapie produkcji. Wielogodzinne dojrzewanie, suszenie i wędzenie w bukowym dymie sprawia, że zachowują one aromat i smak, a ich mięso jest wyjątkowo delikatne.
![](https://suempol.pl/wp-content/uploads/2020/06/obrazek3.jpg)
Doskonały smak
Nasze produkty charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem, który zawdzięczają odpowiedniemu procesowi technologicznemu. Naturalne dodatki pozwalają nam na oferowanie szerokiego wachlarza produktów. Dzięki temu wydobywamy z łososia to, co najlepsze – doskonały smak, zapach i niesamowity, apetyczny wygląd.
![](https://suempol.pl/wp-content/uploads/2020/07/samo-zdrowie.png)
Samo zdrowie
Używamy tylko naturalnych i świeżych składników, bez dodatku konserwantów i sztucznych barwników, dzięki czemu są one nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Jedynym środkiem konserwującym jest sól. Nasze produkty zostały docenione przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii Zbigniewa Religi, Fundację Teraz Polska oraz otrzymały liczne certyfikaty, co świadczy o ich najwyższej jakości.
NASZE CERTYFIKATY
![](https://suempol.pl/wp-content/uploads/2020/07/IFS-FOOD.png)
![](https://suempol.pl/wp-content/uploads/2020/07/DLG.png)
![](https://suempol.pl/wp-content/uploads/2020/07/BRC.png)
![](https://suempol.pl/wp-content/uploads/2020/07/bio-certyfikat.png)
![](https://suempol.pl/wp-content/uploads/2020/06/msc.jpg)
![](https://suempol.pl/wp-content/uploads/2020/06/certyfikat-teraz-polska-1.jpg)
![](https://suempol.pl/wp-content/uploads/2020/06/asc.jpg)
![](https://suempol.pl/wp-content/uploads/2020/06/certyfikat-kardiochirurgia-1.jpg)
![](https://suempol.pl/wp-content/uploads/2024/04/ggn_www.png)
ODPOWIEDZIALNY BIZNES
Dobra firma
to dobre relacje
Od pierwszego dnia istnienia rodzinnej firmy Suempol dobre relacje są fundamentem jej funkcjonowania.
Dowiedz się więcej![](https://suempol.pl/wp-content/uploads/2020/07/odpowiedzialny-biznes-1.png)