HISTORIA FIRMY

1970

Wszystko rozpoczęło się od.... małego garażu, w którym mieścił się zakład mechaniczny! Zysk z niego właściciele przeznaczyli na pierwszą halę produkcyjną pod przerób krewetek i ich eksport. Głównymi odbiorcami była Holandia i Belgia, a jako jeden z pierwszych zasmakował w nich belgijski stół królewski.

1989

Powstaje Suempol – najstarszy przetwórca łososia wędzonego w Polsce i jeden z największych obecnie przetwórców łososia na świecie.

2002

W Niemczech powstaje nowe centrum logistyczne Suempol Deutschland GmbH w Wismarze, które otwiera nam perspektywy eksportowe Europy Zachodniej.

2006

W Norwegii powstaje Suempol Norge AS z siedzibą w Trondheim – dzięki niemu monitorujemy pozyskiwany do produkcji surowiec, a tym samym mamy pełną kontrolę od surowca aż po gotowy produkt.

2010

Zakupujemy 100% udziałów w firmie Norfisk Delikatessen z siedzibą i zakładem produkcyjnym w Berlinie, zajmującej się przetwórstwem łososia wędzonego. Dzięki fabrykom w Niemczech możemy dostarczyć łososia na rynki Europy Zachodniej w ciągu 48h.

Zobacz stronę

2013

Zakupujemy 100% udziałów w firmie produkcyjnej Marcel-Baey w Bolougne Sur Mer, dzięki której umacniamy swoją pozycję na rynku francuskim i brytyjskim. Podstawowym celem akwizycji jest umocnienie pozycji w segmencie premium oraz wprowadzenie tradycyjnej technologii na inne rynki Europy.

Zobacz stronę

2018

Dzięki rozbudowie fabryki o kolejne linie produkcyjne dwukrotnie zwiększyliśmy nasze moce przerobowe. W ten sposób produkty firmy Suempol mogą trafiać do konsumentów na całym świecie. Zostaje także oddane do użytku nowoczesne laboratorium mikrobiologiczne.

2019

Unowocześnienie floty transportowej pozwala nam na jeszcze lepszą kontrolę nad produktami podczas ich przewozu, m.in. poprzez stały monitoring temperatury wewnątrz pojazdów. Nowe samochody ciężarowe są również bardziej przyjazne środowisku.

RODZINA FIRMY SUEMPOL

FILARY FIRMY

Najwyższa jakość produktów

Produkcja w naszym zakładzie jest na bieżąco kontrolowana i sprawdzana w oparciu o system jakości HACCP. Dzięki temu możecie mieć Państwo pewność, że nasze produkty zawsze są świeże i bezpieczne dla zdrowia. Posiadamy również certyfikaty IFS ( International Food Standard ), BIO, MSC, które świadczą o wysokiej klasie naszych produktów. Własne biuro w Norwegii pozwala nam na selekcję surowca już na etapie jego pozyskiwania, a specjalny system informatyczny na monitorowanie całego procesu produkcji, dzięki czemu mamy pewność, że produkt, który trafia na Państwa stoły jest najwyższej jakości.

Zawsze świeży i smaczny produkt

Wykorzystujemy nowoczesne technologie, dzięki czemu nasze ryby są zawsze tak świeże, jak w dniu połowu. Dokładnie sprawdzamy jakość naszych ryb na każdym etapie produkcji. Wielogodzinne dojrzewanie, suszenie i wędzenie w bukowym dymie sprawia, że zachowują one aromat i smak, a ich mięso jest wyjątkowo delikatne.

Doskonały smak

Nasze produkty charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem, który zawdzięczają odpowiedniemu procesowi technologicznemu. Naturalne dodatki pozwalają nam na oferowanie szerokiego wachlarza produktów. Dzięki temu wydobywamy z łososia to, co najlepsze – doskonały smak, zapach i niesamowity, apetyczny wygląd.

Samo zdrowie

Używamy tylko naturalnych i świeżych składników, bez dodatku konserwantów i sztucznych barwników, dzięki czemu są one nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Jedynym środkiem konserwującym jest sól. Nasze produkty zostały docenione przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii Zbigniewa Religi, Fundację Teraz Polska oraz otrzymały liczne certyfikaty, co świadczy o ich najwyższej jakości.

NASZE CERTYFIKATY

ODPOWIEDZIALNY BIZNES

Dobra firma
to dobre relacje

Od pierwszego dnia istnienia rodzinnej firmy Suempol dobre relacje są fundamentem jej funkcjonowania.

Dowiedz się więcej