Tarta ze szparagami i łososiem Sockeye

Na obiad

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • pół łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 100 g łososia wędzonego Sockeye
  • pęczek szparagów
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 400 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i pokrojone w kostkę zimne masło, wszystko razem rozcierać w palcach do uzyskania grudkowatej konsystencji. Dodać żółtka, zagnieść gładkie ciasto. Formę do tarty wysmarować masłem, wykleić ciastem i wstawić do lodówki na 30 minut.. Szparagi umyć, odciąć łykowate fragmenty u nasady, pozostałe części łodyg pokroić na mniejsze kawałki. Pomidorki pokroić na połówki. W misce roztrzepać jajka, dodać śmietanę, starty na drobnych oczkach tarki czosnek oraz po ok. łyżeczce soli, pieprzu i suszonych ziół prowansalskich, wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, ciasto wyjąć z lodówki, ponakłuwać widelcem i piec przez ok. 15 min. Wyjąć z piekarnika, wyłożyć szparagi, pomidorki oraz kawałki łososia, a następnie wylać masę z jajek i śmietany. Piec w 180 stopniach góra-dół przez o 30 min.

Smacznego!

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol