Hummus łososiowy
Na śniadanieSKŁADNIKI
- 400 g (1 puszka) ciecierzycy
- 1 opakowanie łososia wędzonego w kremie
- 4 łyżki pasty tahini
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki zalewy z ciecierzycy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- woda (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Ciecierzycę dokładnie odsączamy na sitku, zostawiamy ok. 2 łyżki zalewy – stanowi jeden ze składników hummusu.
Czosnek obieramy. Ciecierzycę i czosnek umieszczamy w kielichu blendera i blendujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki, ponownie blendujemy całość do uzyskania jednolitej pasty.
Jeśli konsystencja będzie zbyt sucha lub gęsta, należy dodać wody – robić to stopniowo, cały czas blendując, by dostosować ilość wody do potrzeby.
Podawać na przykład: z chlebkiem naan, z warzywami, z falafelem.
Smacznego!
Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol