Quiche z łososiem, brokułami i gorgonzolą

Na obiad

SKŁADNIKI

  • Składniki na ciasto (forma okrągła o średnicy 26 cm):
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • pół łyżeczki soli
  • Składniki na farsz:
  • 1 duży brokuł
  • 1 opakowanie łososia atlantyckiego (200 g)
  • 100 g sera gorgonzola
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i pokrojone w kostkę zimne masło, wszystko razem rozcieramy w palcach do uzyskania grudkowatej konsystencji. Dodajemy żółtka, zagniatamy gładkie ciasto.

Formę do tarty smarujemy masłem, wyklejamy ciastem i wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie podgotowujemy brokuły tak, aby były półtwarde. Studzimy i dzielimy na małe różyczki. Łososia kroimy na drobniejsze części.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni góra – dół, ciasto wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy na całej powierzchni widelcem i pieczemy przez ok. 15 min. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę oraz po ok. łyżeczce soli, pieprzu i suszonych ziół prowansalskich, mieszamy.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na nim brokuły, łososia oraz pokruszony ser, a następnie wylewamy masę z jajek i śmietany. Pieczemy w 180 stopniach góra-dół przez ok. 30 min.

 

Smacznego!

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol