Przygotowujemy ciasto: śmietanę przekładamy do miseczki, dodajemy pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, zagniatamy razem jak kruche ciasto, do powstania grudek. Następnie dorzucamy sól, jajko i śmietanę z drożdżami, zagniatamy na gładkie ciasto.
Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. W tym czasie przygotowujemy farsz: szpinak rozmrażamy na patelni, gdy woda odparuje, dodajemy czosnek starty na drobnych oczkach tarki i doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy przez chwilę, aby smaki się połączyły, zdejmujemy z ognia i studzimy. Łososia kroimy w drobną kostkę, fetę kruszymy, mieszamy ze szpinakiem.
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy w nim kółka. N każde nakładamy farsz i dokładnie sklejamy pierogi, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Gotowe pierogi smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 – 20 minut, aż się zrumienią.
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.