Drożdżowe pierogi z łosiem, szpinakiem i fetą

Na obiad

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 50 g drożdży
  • 200 g (mały kubek) śmietany 18%
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
  • 1 jajko do posmarowania
  • czarnuszka do posypania pierogów
  • Na farsz:
  • 250 g łososia wędzonego
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 200 g fety
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli i pieprzu

PRZYGOTOWANIE

Przygotowujemy ciasto: śmietanę przekładamy do miseczki, dodajemy pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, zagniatamy razem jak kruche ciasto, do powstania grudek. Następnie dorzucamy sól, jajko i śmietanę z drożdżami, zagniatamy na gładkie ciasto.

Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. W tym czasie przygotowujemy farsz: szpinak rozmrażamy na patelni, gdy woda odparuje, dodajemy czosnek starty na drobnych oczkach tarki i doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy przez chwilę, aby smaki się połączyły, zdejmujemy z ognia i studzimy. Łososia kroimy w drobną kostkę, fetę kruszymy, mieszamy ze szpinakiem.

Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy w nim kółka. N każde nakładamy farsz i dokładnie sklejamy pierogi, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Gotowe pierogi smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 – 20 minut, aż się zrumienią.

 

Smacznego!

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol