Dutch baby z łososiem, brokułami i sosem czosnkowo-bazyliowym
Na obiad
SKŁADNIKI
- Na naleśnik:
- 3 jajka
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mleka
- pół łyżeczki soli
- łyżka masła
- Na sos czosnkowo-bazyliowy:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 starte ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej lub garść posiekanej świeżej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- Dodatkowo:
- brokuł
- 50 g łososia Sockeye
PRZYGOTOWANIE
Włącz piekarnik i rozgrzej go do 200 °C. Podczas nagrzewania piekarnika przygotuj ciasto na naleśniki. W misce wymieszaj mleko, jajka, mąkę i sól, aż uzyskasz jednolitą masę. Wyjmij patelnię żeliwną lub naczynie żaroodporne i umieść je w piekarniku, aby się nagrzały. Kiedy patelnia lub naczynie są gorące, dodaj masło i poczekaj, aż się roztopi.
Wlej przygotowaną masę ciasta do rozgrzanej patelni lub naczynia i umieść je ponownie w piekarniku. Piecz przez około 20 minut, aż naleśnik wyrośnie i zrumieni się. Podczas pieczenia naleśnika, podziel brokuł na mniejsze różyczki i ugotuj je w osolonej wodzie.
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu czosnkowo-bazyliowego. Gdy naleśnik wyrośnie i zrumieni się, wyjmij go z piekarnika. Odczekaj chwilę, aż środek naleśnika opadnie, tworząc wgłębienie. W powstałym wgłębieniu umieść sos czosnkowo-bazyliowy, ugotowane brokuły i plastry łososia.
Smacznego!
Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol