Wieniec drożdżowy z łososiem i serkiem czosnkowym

Na obiad

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 g ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 ml oliwy
  • 1 jajko do posmarowania
  • Dodatkowo:
  • 150 g serka kanapkowego naturalnego
  • 200 g łososia Sockeye
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Rozczyn: Do miseczki włóż pokruszone drożdże, dodaj wodę, 1 łyżkę mąki (odjętą z całości) i cukier. Dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Mąkę przesiej do miski, dodaj rozczyn, sól i oliwę, wyrób gładkie i elastyczne ciasto, a następnie uformuj je w kulkę i przełóż do miski oprószonej mąką. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt.

Wymieszaj serek z odrobiną soli i pieprzu oraz startym na drobnych oczkach tarki czosnkiem. Ciasto dokładnie posmaruj serkiem, na nim ułóż plastry łososia. Całość zwiń w roladę.

Powstały rulon przetnij na pół i obie jego części zapleść wokół siebie. Uformuj okrąg i sklej końce. Wieniec ułóż na blasze do pieczenia, widoczne brzegi ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz ok. 30 minut w 180°C. Po wystudzeniu udekoruj natką pietruszki.

 

Smacznego!

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol