Wieniec drożdżowy z łososiem i serkiem czosnkowym
Na obiad
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 500 g mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 200 g ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 80 ml oliwy
- 1 jajko do posmarowania
- Dodatkowo:
- 150 g serka kanapkowego naturalnego
- 200 g łososia Sockeye
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Rozczyn: Do miseczki włóż pokruszone drożdże, dodaj wodę, 1 łyżkę mąki (odjętą z całości) i cukier. Dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Mąkę przesiej do miski, dodaj rozczyn, sól i oliwę, wyrób gładkie i elastyczne ciasto, a następnie uformuj je w kulkę i przełóż do miski oprószonej mąką. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt.
Wymieszaj serek z odrobiną soli i pieprzu oraz startym na drobnych oczkach tarki czosnkiem. Ciasto dokładnie posmaruj serkiem, na nim ułóż plastry łososia. Całość zwiń w roladę.
Powstały rulon przetnij na pół i obie jego części zapleść wokół siebie. Uformuj okrąg i sklej końce. Wieniec ułóż na blasze do pieczenia, widoczne brzegi ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz ok. 30 minut w 180°C. Po wystudzeniu udekoruj natką pietruszki.
Smacznego!
Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol