Szakszuka z gniazdkami z łososia i jajkiem

Na Wielkanoc

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie gniazd z łososia
  • 4 jajka
  • 2 pomidory
  • po kawałku papryki zielonej i żółtej
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki oregano
  • olej do smażenia
  • szczypiorek do posypania

PRZYGOTOWANIE

Paprykę i pomidory umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać w pióra, czosnek zetrzeć na drobnych oczkach tarki. W głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać pomidory i paprykę oraz przyprawy, smażyć, aż lekko się rozpadną i powstanie gęsty sos. W sosie umieścić gniazdka z łososia, przykryć pokrywką i dusić przez ok. 5 min. Do sosu z łososiem wbić jajka, oprószyć solą, przykryć i dusić przez kilka minut, aż białka się zetną. Podawać z posiekanym szczypiorkiem i grzankami.

Smacznego!

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol