Szakszuka z gniazdkami z łososia i jajkiem
Na WielkanocSKŁADNIKI
- 1 opakowanie gniazd z łososia
- 4 jajka
- 2 pomidory
- po kawałku papryki zielonej i żółtej
- 1 mała czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki oregano
- olej do smażenia
- szczypiorek do posypania
PRZYGOTOWANIE
Paprykę i pomidory umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać w pióra, czosnek zetrzeć na drobnych oczkach tarki. W głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać pomidory i paprykę oraz przyprawy, smażyć, aż lekko się rozpadną i powstanie gęsty sos. W sosie umieścić gniazdka z łososia, przykryć pokrywką i dusić przez ok. 5 min. Do sosu z łososiem wbić jajka, oprószyć solą, przykryć i dusić przez kilka minut, aż białka się zetną. Podawać z posiekanym szczypiorkiem i grzankami.
Smacznego!
Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol