Bieszczadzkie fuczki ze śmietaną i łososiem wędzonym
Na obiadSKŁADNIKI
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 1 duża marchew
- 3 jajka
- 250 ml mleka
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- łyżeczka soli, pieprzu, kminku i majeranku suszonego
- olej do smażenia
- Dodatkowo:
- 100 g łososia wędzonego w plastrach
- 200 g śmietany 18%
- świeży koperek
PRZYGOTOWANIE
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni. Kapustę dokładnie odsączyć z soku i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Kapustę, cebulę i marchew przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać po łyżce ciasta formując nieduże placuszki, smażyć z obu stron na złoto. Na gotowe placuszki nakładać po łyżeczce śmietany i plasterku łososia, ozdobić świeżym koperkiem.
Smacznego!
Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol