Bieszczadzkie fuczki ze śmietaną i łososiem wędzonym

Na obiad

SKŁADNIKI

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 duża marchew
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • łyżeczka soli, pieprzu, kminku i majeranku suszonego
  • olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • 100 g łososia wędzonego w plastrach
  • 200 g śmietany 18%
  • świeży koperek

PRZYGOTOWANIE

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni. Kapustę dokładnie odsączyć z soku i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę obrać i zetrzeć  na drobnych oczkach. Kapustę, cebulę i marchew przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać po łyżce ciasta formując nieduże placuszki, smażyć z obu stron na złoto. Na gotowe placuszki nakładać po łyżeczce śmietany i plasterku łososia, ozdobić świeżym koperkiem.

Smacznego!

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol