Bulion z łososia
Na obiad
SKŁADNIKI
- 250 g filetu z łososia
- średnia cebula
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 5 - 6 ziarenek ziela angielskiego
- 5 - 6 ziarenek pieprzu
- liść laurowy
- duża marchewka
- średnia pietruszka
- ćwiartka selera
- majeranek
- łyżka mielonej łagodnej papryki
- szczypiorek
PRZYGOTOWANIE
Filet wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy jarzyny w całości (cebulę można przekroić na pół), przyprawy, liść laurowy, łyżkę papryki, a także ząbki czosnku. Gotujemy na małym ogniu, aby zupa była klarowna. Gdy jarzyny zmiękną, przecedzamy wywar. Jarzyny ścieramy na tarce o grubych oczkach, rozdrabniamy łososia, dodajemy pokrojony szczypiorek. Doprawiamy majerankiem, czosnkiem granulowanym i pieprzem.