Burger w brioszce z sosem tzatziki

Na obiad

SKŁADNIKI

  • Łosoś Burger z papryczką jalapeno
  • Na brioszki (6 sztuk):
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • mleko do posmarowania bułek
  • sezam do posypania
  • Na sos tzatziki:
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu

PRZYGOTOWANIE

Brioszki:

Masło rozpuścić i przestudzić. Mleko lekko podgrzać, przelać do miski, dodać pokruszone drożdże, cukier oraz łyżkę mąki (ze składników na ciasto). Wymieszać, odstawić na ok 15 min, aż zaczyn urośnie. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło, jajko i zaczyn, zagnieść elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, nakryć czystą ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 6 części. Każdą z nich uformować w kulę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 min do ponownego wyrośnięcia. Następnie bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem, piec w 210 stopniach przez 20 minut.

Sos tzatziki:

Ogórek obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Delikatnie odsączyć na sicie z nadmiaru wody. Dodać oliwę i ocet winny, wymieszać. Odstawić na 5-10 min do połączenia smaków. Po tym czasie dodać pozostałe składniki sosu i dokładnie wymieszać.

Wysmaruj połówki brioszek sosem tzatziki, dodaj Łosoś Burgera Suempol z papryczką jalapeno, wybierz swoje ulubione dodatki i pyszne danie gotowe!

Smacznego!

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol