Casolette z łososiem i boczniakami

Na obiad

SKŁADNIKI

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g boczniaków
  • 100 g łososia wędzonego na gorąco
  • 400 g śmietany 30%
  • 100 g tartego parmezanu
  • 2 jajka
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni na łyżce masła, dodając pod koniec szczyptę soli i pieprzu. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Czosnek ścieramy na drobnych oczkach tarki. Łososia oddzielamy od skóry i szarpiemy na drobne części.

Pietruszkę drobno siekamy. W misce łączymy śmietanę, jajka, czosnek, natkę pietruszki, płaską łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu, dokładnie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie 1/3 plasterków ziemniaków, polewamy je 1/3 sosu i posypujemy połową sera. Następnie układamy boczniaki, przykrywamy kolejną częścią ziemniaków i polewamy sosem. Wykładamy łososia, na nim układamy pozostałe ziemniaki, polewamy końcówką sosu i posypujemy resztą sera.

Pieczemy w 200 stopniach, przez 90 minut pod przykryciem, a później jeszcze przez ok. 10 minut bez przykrycia – aż wierzch się ładnie zrumieni.

 

Smacznego!

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol