Choinka z ciasta francuskiego z zielonym pesto i łososiem

Boże Narodzenie

SKŁADNIKI

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 3 łyżki zielonego pesto
  • 1 opakowanie łososia plastrowanego
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

PRZYGOTOWANIE

Płaty ciasta rozwijamy, pozostawiając je na papierze, w każdym wycinamy kształt choinki – trójkąt – z pieńkiem.

W jednym z odciętych kawałków ciasta z pomocą foremki wycinamy gwiazdkę. Na jednym z płatów rozsmarowujemy pesto, na nim układamy plastry łososia. Przykrywamy drugim płatem ciasta. Nożem nacinamy w cieście poziome paski, pozostawiając w środku pieniek.

Każdy z pasków skręcamy dwa lub trzy razy wokół własnej osi, formując „gałązki” choinki. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut.

 

Smacznego!

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol