Dutch baby z łososiem, brokułami i sosem czosnkowo-bazyliowym

Na obiad

SKŁADNIKI

  • Na naleśnik:
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka masła
  • Na sos czosnkowo-bazyliowy:
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 starte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej lub garść posiekanej świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
  • brokuł
  • 50 g łososia Sockeye

PRZYGOTOWANIE

Włącz piekarnik i rozgrzej go do 200 °C. Podczas nagrzewania piekarnika przygotuj ciasto na naleśniki. W misce wymieszaj mleko, jajka, mąkę i sól, aż uzyskasz jednolitą masę. Wyjmij patelnię żeliwną lub naczynie żaroodporne i umieść je w piekarniku, aby się nagrzały. Kiedy patelnia lub naczynie są gorące, dodaj masło i poczekaj, aż się roztopi.

Wlej przygotowaną masę ciasta do rozgrzanej patelni lub naczynia i umieść je ponownie w piekarniku. Piecz przez około 20 minut, aż naleśnik wyrośnie i zrumieni się. Podczas pieczenia naleśnika, podziel brokuł na mniejsze różyczki i ugotuj je w osolonej wodzie.

W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu czosnkowo-bazyliowego. Gdy naleśnik wyrośnie i zrumieni się, wyjmij go z piekarnika. Odczekaj chwilę, aż środek naleśnika opadnie, tworząc wgłębienie. W powstałym wgłębieniu umieść sos czosnkowo-bazyliowy, ugotowane brokuły i plastry łososia.

 

Smacznego!

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol