Focaccia z kiełbaskami z łososia, pomidorkami i rozmarynem

Na obiad

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 20 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • kiełbaski Italiano (3 szt.)
  • pomidorki koktajlowe (10 szt.)
  • świeży rozmaryn
  • Dodatkowo: oliwa do skropienia ciasta

PRZYGOTOWANIE

Zaczyn:

 

Z podanej ilości wody odlać do miseczki 100 ml. Wkruszyć drożdże, wsypać cukier, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10-15 min, aż zaczyn zwiększy objętość. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę, pozostałe 100 ml wody oraz zaczyn. Zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto, ręcznie lub z użyciem robota. Ciasto przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odłożyć na ok godzinę, aż podwoi objętość.

 

Po tym czasie przełożyć do formy (ok. 20 x 30 cm), rozciągając, delikatnie dopasować je do rozmiaru formy. Zrobić palcami wgłębienia na całej powierzchni, skropić oliwą, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 min. do ponownego wyrośnięcia.

 

W międzyczasie przygotować dodatki: kiełbaski pokroić w grube talarki, pomidorki przekroić na połówki, listki rozmarynu pozbawić łodyg. Na wyrośniętym cieście układać dodatki, lekko wciskając je do środka.

 

Piec w temp. 220 stopni przez 25 minut.

 

Smacznego!

 

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol