Galette z cukinią i łososiem

Na obiad

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • pół łyżeczki soli
  • 50 ml bardzo zimnej wody
  • Dodatkowo:
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • kopiasta łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 nieduża cukinia
  • 100 g łososia Sockeye
  • zimna woda do posmarowania brzegów
  • sezam do posypania
  • świeży tymianek do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Do miski przesiej mąkę i dodaj sól. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Rozetrzyj masło w mące palcami, aż uzyskasz grudkowatą konsystencję. Dodaj zimną wodę i zagnieć ciasto na gładką masę. Owij ciasto w folię spożywczą i włóż je do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Wymieszaj śmietanę z jajkiem, solą, pieprzem i połową suszonego tymianku. Umyj cukinię i pokrój ją w plastry.

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrąg o grubości ok. 0,5 cm. Posmaruj ciasto sosem ze śmietany i jajka, zostawiając puste miejsce ok. 3-4 cm od brzegu.

Na sosie ułóż plastry cukinii i łososia. Posyp całość pozostałym tymiankiem. Zwiń brzegi tarty do środka, tworząc rant. Posmaruj rant zimną wodą, a następnie posyp go sezamem. Piecz w 200 °C przez 35 minut. Przed podaniem udekoruj tartę świeżym tymiankiem.

 

Smacznego!

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol