Hummus łososiowy

Na śniadanie

SKŁADNIKI

  • 400 g (1 puszka) ciecierzycy
  • 1 opakowanie łososia wędzonego w kremie
  • 4 łyżki pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki zalewy z ciecierzycy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • woda (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Ciecierzycę dokładnie odsączamy na sitku, zostawiamy ok. 2 łyżki zalewy – stanowi jeden ze składników hummusu.

 

Czosnek obieramy. Ciecierzycę i czosnek umieszczamy w kielichu blendera i blendujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki, ponownie blendujemy całość do uzyskania jednolitej pasty.

 

Jeśli konsystencja będzie zbyt sucha lub gęsta, należy dodać wody – robić to stopniowo, cały czas blendując, by dostosować ilość wody do potrzeby.

 

Podawać na przykład: z chlebkiem naan, z warzywami, z falafelem.

 

Smacznego!

 

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol