Kisz z wędzonym łososiem

Na obiad

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki zimnej wody
  • Na farsz:
  • 5 jajek
  • szklanka śmietany kwaśnej lub słodkiej
  • 300g wędzonego łososia sałatkowego
  • mały pęczek świeżej bazylii lub 1 łyżka suczonej
  • 100g cheddara
  • 50g parmezanu
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE

Przygotować ciasto: masło posiekać z mąką i solą. Wyrobić szybko dolewając wodę. Formę na tartę z wyższym brzegiem wylepić ciastem, owinąć folią i wstawić na kilka godzin do lodówki.

 

Rozgrzać piekarnik do 200°C. Nakłuć spód tarty w wielu miejscach, wstawić na 10 minut do piekarnika. Wyjąć, przestudzić. Zmniejszyć temperaturę do 180°C. W misce rozkłócić jajka ze śmietaną. Dodać pokrojonego łososia, posiekaną bazylię i starty cheddar. Doprawić solą (ostrożnie, bo łosoś słony) i hojnie pieprzem. Na wierzch zetrzeć parmezan.

 

Wstawić tartę do piekarnika i przykryć kawałkiem papieru do pieczenia. Piec pół godziny, zdjąć papier i piec następne pół godziny, aż tarta pięknie wyrośnie i się zrumieni. Podawać na ciepło (taka jest najlepsza) lub na zimno, na przykład, jako przekąskę piknikową.

 

Smacznego!

 

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol