Kisz z wędzonym łososiem
Na obiad
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 200g mąki
- 100g masła
- łyżeczka soli
- 3 łyżki zimnej wody
- Na farsz:
- 5 jajek
- szklanka śmietany kwaśnej lub słodkiej
- 300g wędzonego łososia sałatkowego
- mały pęczek świeżej bazylii lub 1 łyżka suczonej
- 100g cheddara
- 50g parmezanu
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE
Przygotować ciasto: masło posiekać z mąką i solą. Wyrobić szybko dolewając wodę. Formę na tartę z wyższym brzegiem wylepić ciastem, owinąć folią i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Nakłuć spód tarty w wielu miejscach, wstawić na 10 minut do piekarnika. Wyjąć, przestudzić. Zmniejszyć temperaturę do 180°C. W misce rozkłócić jajka ze śmietaną. Dodać pokrojonego łososia, posiekaną bazylię i starty cheddar. Doprawić solą (ostrożnie, bo łosoś słony) i hojnie pieprzem. Na wierzch zetrzeć parmezan.
Wstawić tartę do piekarnika i przykryć kawałkiem papieru do pieczenia. Piec pół godziny, zdjąć papier i piec następne pół godziny, aż tarta pięknie wyrośnie i się zrumieni. Podawać na ciepło (taka jest najlepsza) lub na zimno, na przykład, jako przekąskę piknikową.
Smacznego!
Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol