Klopsiki z łososia z greckim chlebkiem pita i sosem tzatziki
Na obiad
SKŁADNIKI
- Na greckie chlebki pita:
- 500 g mąki pszennej
- 300 ml ciepłej wody
- 7 g suchych drożdży
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- Na sos tzatziki:
- 300 g jogurtu greckiego
- 1 ogórek szklarniowy
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- po pół łyżeczki soli i pieprzu
PRZYGOTOWANIE
Greckie chlebki pita:
Do miski wlać wodę, dodać drożdże i cukier, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Umieścić je w misce, przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części, każdą rozwałkować na płaski placek. Chlebki smażyć na mocno rozgrzanej, suchej patelni przez ok 2-3 minuty z każdej strony, do zrumienienia. Po zdjęciu z patelni przykrywać placki ściereczką, aby nie wyschły.
Sos tzatziki:
Ogórka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Delikatnie odsączyć na sicie z nadmiaru wody. Dodać oliwę i ocet winny, wymieszać. Odstawić na 5-10 min do połączenia smaków.
Po tym czasie dodać pozostałe składniki sosu i dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol