Klopsiki z łososia z greckim chlebkiem pita i sosem tzatziki

Na obiad

SKŁADNIKI

  • Na greckie chlebki pita:
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Na sos tzatziki:
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu

PRZYGOTOWANIE

Greckie chlebki pita:

Do miski wlać wodę, dodać drożdże i cukier, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Umieścić je w misce, przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części, każdą rozwałkować na płaski placek. Chlebki smażyć na mocno rozgrzanej, suchej patelni przez ok 2-3 minuty z każdej strony, do zrumienienia. Po zdjęciu z patelni przykrywać placki ściereczką, aby nie wyschły.

Sos tzatziki:

Ogórka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Delikatnie odsączyć na sicie z nadmiaru wody. Dodać oliwę i ocet winny, wymieszać. Odstawić na 5-10 min do połączenia smaków.

Po tym czasie dodać pozostałe składniki sosu i dokładnie wymieszać.

 

Smacznego!

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol