Krokiety łososiowe

Na obiad

SKŁADNIKI

  • 300 g surowego łososia
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 mała cebulka
  • szczypta tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE

Szklankę mąki kukurydzianej gotujemy w dwóch szklankach wody przez 10 minut. Łososia gotujemy i rozdrabniamy. Otrzymaną masę mieszamy z łososiem i poszatkowaną cebulą, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawiamy na 3 godziny do lodówki. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i odstawiamy. Z zimnej masy kukurydzianej formujemy kotlety, panierujemy w jajku i mące kukurydzianej, smażymy z obu stron na złoty kolor. Do zrobienia krokietów zamiast surowego łososia możemy użyć także wędzonego.