Krokiety łososiowe
Na obiad
SKŁADNIKI
- 300 g surowego łososia
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 mała cebulka
- szczypta tymianku
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE
Szklankę mąki kukurydzianej gotujemy w dwóch szklankach wody przez 10 minut. Łososia gotujemy i rozdrabniamy. Otrzymaną masę mieszamy z łososiem i poszatkowaną cebulą, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawiamy na 3 godziny do lodówki. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i odstawiamy. Z zimnej masy kukurydzianej formujemy kotlety, panierujemy w jajku i mące kukurydzianej, smażymy z obu stron na złoty kolor. Do zrobienia krokietów zamiast surowego łososia możemy użyć także wędzonego.