Łosoś pieczony na zielono

Na obiad

SKŁADNIKI

  • 4 plastry surowego łososia
  • tłuszcz do pieczenia
  • marynata:
  • pół łyżki ostrego ketchupu
  • ćwierć szklanki soku z cytryny
  • 1/3 drobno posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
  • sól

PRZYGOTOWANIE

W małej miseczce mieszamy obrany, przeciśnięty przez prasę czosnek z pozostałymi składnikami marynaty. Plastry łososia wkładamy do szklanego naczynia, przykrywamy połową marynaty i wstawiamy na jedną godzinę do lodówki. Co jakiś czas przekładamy plastry, aby marynata równo się rozprowadziła. Następnie przekładamy rybę do posmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, zalewamy resztą marynaty i pieczemy przez około 20 minut.