Łosoś pieczony na zielono
Na obiad
SKŁADNIKI
- 4 plastry surowego łososia
- tłuszcz do pieczenia
- marynata:
- pół łyżki ostrego ketchupu
- ćwierć szklanki soku z cytryny
- 1/3 drobno posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
- sól
PRZYGOTOWANIE
W małej miseczce mieszamy obrany, przeciśnięty przez prasę czosnek z pozostałymi składnikami marynaty. Plastry łososia wkładamy do szklanego naczynia, przykrywamy połową marynaty i wstawiamy na jedną godzinę do lodówki. Co jakiś czas przekładamy plastry, aby marynata równo się rozprowadziła. Następnie przekładamy rybę do posmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, zalewamy resztą marynaty i pieczemy przez około 20 minut.