Łosoś po gruzińsku

Na obiad

SKŁADNIKI

  • 1 kg filetów z surowego łososia
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • po pół łyżeczki mielonego imbiru
  • berberysu i kolendry
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • sok i skórka otarta z cytryny
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki drobno pokrojonej cebuli
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • sól

PRZYGOTOWANIE

Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w grube paski. Oprószamy solą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Czosnek siekamy drobno i ucieramy z imbirem, gałką, berberysem, sokiem i skórką z cytryny. Przygotowaną pastą z przypraw starannie nacieramy łososia i ponownie wsadzamy do lodówki na 4 – 5 godzin. Po tym czasie obtaczamy rybę w mące i smażymy na silnie rozgrzanym oleju. Łososia układamy na rozgrzanym półmisku, posypujemy posiekaną cebula i natką pietruszki. Podajemy z frytkami i zieloną sałatą.