Łosoś po gruzińsku
Na obiadSKŁADNIKI
- 1 kg filetów z surowego łososia
- pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- po pół łyżeczki mielonego imbiru
- berberysu i kolendry
- 3 - 4 ząbki czosnku
- sok i skórka otarta z cytryny
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki drobno pokrojonej cebuli
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
- sól
PRZYGOTOWANIE
Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w grube paski. Oprószamy solą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Czosnek siekamy drobno i ucieramy z imbirem, gałką, berberysem, sokiem i skórką z cytryny. Przygotowaną pastą z przypraw starannie nacieramy łososia i ponownie wsadzamy do lodówki na 4 – 5 godzin. Po tym czasie obtaczamy rybę w mące i smażymy na silnie rozgrzanym oleju. Łososia układamy na rozgrzanym półmisku, posypujemy posiekaną cebula i natką pietruszki. Podajemy z frytkami i zieloną sałatą.