Łosoś pod ziemniaczaną kołderką

Na obiad

SKŁADNIKI

  • 600 g filetów z surowego łososia
  • 800 g ziemniaków
  • 3 liście kapusty włoskiej
  • nieduży brokuł
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka rosołu z kostki
  • opcjonalnie: 150 g startego żółtego sera

PRZYGOTOWANIE

Gotujemy ziemniaki. Liście kapusty blanszujemy w osolonej, wrzącej wodzie a następnie zalewamy zimną wodą i odsączamy. Ścinamy płasko grube części liści.
Przygotowanie sosu: Masło roztapiamy, oprószamy mąką i zasmażamy. Dolewamy rosół i mleko i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Połowę z nich wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, przykrywamy kapustą i polewamy połową sosu. Do łososia dodajemy soli i pieprzu, skrapiamy cytryną i wykładamy na kapustę. Przykrywamy resztą ziemniaków, dodajemy zblanszowane brokuły, a następnie polewamy resztą sosu. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Po 20 minutach pieczenia możemy posypać zapiekankę startym serem. Podajemy na ciepło.