Łosoś w cieście

Na obiad

SKŁADNIKI

  • Około 600 g fileta z surowego łososia
  • sól
  • pieprz
  • 1 por
  • 30 g masła
  • żółtko do posmarowania
  • olej do blachy
  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • sól
  • 2-3 łyżki zimnej wody

PRZYGOTOWANIE

Łączymy mąkę, jajko, masło, sól i wodę i szybkimi ruchami ugniatamy na ciasto. Jeżeli jest za twarde, dodajemy odrobinę wody. Formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na dwie godziny. Rybę opłukujemy i osuszamy. Nacieramy z obu stron solą i pieprzem. Por kroimy i podsmażamy, dodając dwóch łyżek masła. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy. Rybę układamy na gotowym porze i owijamy ją ciastem. Formujemy wedle uznania. Całość smarujemy rozmieszanym żółtkiem i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.