Łosoś w cieście
Na obiad
SKŁADNIKI
- Około 600 g fileta z surowego łososia
- sól
- pieprz
- 1 por
- 30 g masła
- żółtko do posmarowania
- olej do blachy
- Ciasto:
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 1 jajko
- sól
- 2-3 łyżki zimnej wody
PRZYGOTOWANIE
Łączymy mąkę, jajko, masło, sól i wodę i szybkimi ruchami ugniatamy na ciasto. Jeżeli jest za twarde, dodajemy odrobinę wody. Formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na dwie godziny. Rybę opłukujemy i osuszamy. Nacieramy z obu stron solą i pieprzem. Por kroimy i podsmażamy, dodając dwóch łyżek masła. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy. Rybę układamy na gotowym porze i owijamy ją ciastem. Formujemy wedle uznania. Całość smarujemy rozmieszanym żółtkiem i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.