Łosoś w miodzie kasztanowo-dębowym

Na obiad

1

SKŁADNIKI

  • 200 g łososia świeżego steka ze skórą Suempol
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka chilli
  • łyżeczka pietruszki
  • łyżeczka czosnku
  • 2 łyżki miodu kasztanowo-dębowego
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • łyżka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE

Natrzyj łososia słodką papryką, chilli, pietruszką, czosnkiem oraz miodem kasztanowo-dębowym. Na głębokiej patelni rozgrzej masło klarowane z dodatkiem oliwy z oliwek i podsmaż łososia wyłącznie od strony skóry.

 

Dolej odrobinę mleka koziego, przykryj patelnię i zmniejsz ogień. Następnie duś rybę do chwili, aż uzyska odpowiednią sprężystość i jednolitą, różową barwę.

 

Polecamy podawać w towarzystwie kiszonej rzodkiewki oraz topinamburu.

 

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol