Łosoś z brokułami i ziemniakami

Na obiad

SKŁADNIKI

  • 2 filety z surowego łososia
  • gałązka koperku i natki pietruszki
  • szczypta mięty
  • listek laurowy
  • sól
  • sok z cytryny
  • 300 g brokułów
  • 300 g ziemniaków
  • 2 łyżki śmietany

PRZYGOTOWANIE

Gotujemy niewielką ilość wody z koperkiem, natką pietruszki, listkiem laurowym, miętą, solą i sokiem z cytryny. Wkładamy filety z łososia i dusimy aż mięso zrobi się miękkie. Brokuły gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody tak, aby pozostały kruche. W oddzielnej wodzie gotujemy ziemniaki w mundurkach, po ugotowaniu obieramy je ze skórki. Łososia wykładamy na talerz i dekorujemy brokułami. Podajemy z ziemniakami polanymi odrobiną śmietany.