Łosoś z jajkiem po benedyktyńsku

Na śniadanie

SKŁADNIKI

  • Łosoś wędzony – opakowanie plastrów (około 100 g)
  • 2 kajzerki lub dwie kromki pieczywa tostowego
  • 2 jajka
  • łyżka octu winnego
  • koper
  • dwie łyżki jogurtu greckiego
  • łyżka majonezu
  • świeży koper
  • świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE

Gotujemy jajka po benedyktyńsku: do wrzącej wody wlewamy ocet winny, mieszamy tak, aby powstał w niej wir i delikatnie, ale zdecydowanie wbijamy do niej jajka, uważając, by nie przebić żółtek. Gotujemy je do momentu ścięcia białek, jednak nie dłużej niż 4 minuty. W tym samym czasie wkładamy bułkę do rozgrzanego piekarnika lub przygotowujemy klasyczne tosty. Na bułkę lub chleb tostowy kładziemy plastry łososia (możemy je chwilę podpiec na suchej patelni, do momentu ścięcia się białka w mięsie). Wykładamy jajko po benedyktyńsku i polewamy sosem przygotowanym z jogurtu, majonezu i pieprzu. Całość dekorujemy świeżym koprem.