Łosoś z jajkiem poche na puree z zielonego groszku z chrupiącymi płatkami migdałowymi

Na Wielkanoc

SKŁADNIKI

  • 200 g Pana Łososia
  • 200 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 4 jajka
  • 2 łyżki octu winnego
  • 50 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • świeży koperek lub szczypiorek do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Ugotuj zielony groszek w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok. 8-10 minut dla świeżego, ok. 5 minut dla mrożonego). Odcedź groszek, zachowując trochę wody z gotowania. Przełóż groszek do blendera, dodając masło, sól, i pieprz do smaku. Zblenduj na gładkie puree, dodając odrobinę wody z gotowania, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Odstaw.
W małym garnku zagotuj wodę z octem winnym. Gdy woda zacznie się delikatnie gotować, zmniejsz ogień tak, aby woda tylko delikatnie się gotowała. Delikatnie wbij jajko do miseczki. Stwórz wir w wodzie, używając łyżki, i delikatnie wlej jajko do wirującej wody. Gotuj jajko około 3-4 minuty, aż białko stanie się stałe, a żółtko pozostanie płynne. Wyjmij jajko łyżką cedzakową i odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar wody. Powtórz z pozostałymi jajkami.

Na suchej patelni lekko upraż płatki migdałowe, mieszając, aż do złotego koloru. Uważaj, aby się nie przypaliły. Na talerzach rozłóż równomiernie puree z zielonego groszku. Na puree ułóż łososia, z kolei na nim delikatnie umieść jajko poche. Całość posyp płatkami migdałowymi i świeżymi ziołami. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol