Łosoś z pomarańczą i orzechami

Na przyjęcie

SKŁADNIKI

  • 6 filetów z surowego łososia
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 1/4 szklanki sherry
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych

PRZYGOTOWANIE

Masło roztapiamy w rondelku i smarujemy nim filety. Następnie zapiekamy je w piekarniku przez 12-15 minut. Do pozostałego masła dodajemy mąkę, mieszamy i zasmażamy przez 2 minuty. Dolewamy śmietanę oraz sherry i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Do sosu ścieramy skórkę pomarańczową i dodajemy orzechy, wszystko mieszamy. Wyjętą z piekarnika rybę układamy na półmisku i polewamy sosem. Dekorujemy pokrojoną pomarańczą.