Łososiowe steki z pomidorami

Na obiad

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki masła
  • 4 kawałki surowego łososia o grubości około 2 cm
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka pociętych świeżych liści mięty
  • 8 pomidorów
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Smażymy steki z łososia na średnim ogniu przez 3 – 4 minuty z każdej strony. Gotowe steki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Wyjmujemy, układamy na półmisku i trzymamy w cieple. Czosnek kroimy w plasterki, cebulę i pomidory – w kosteczkę. Na tej samej patelni kładziemy czosnek, cebulę, przyprawy ziołowe i smażymy przez 2 minuty na średnim ogniu. Dodajemy pomidory, sok z cytryny, sól, pieprz i smażymy przez kolejne 4 minuty. Wykładamy steki na talerz i polewamy sosem.