Łososiowy szaszłyk na słodko
Na obiad
SKŁADNIKI
- 700 g surowego łososia
- 1 nieduży brokuł
- 1 cukinia
- 1 słodka czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- marynata
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 łyżeczki kolendry
- ziarno sezamowe do smaku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki curry
- 1 posiekana mała cebula
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE
Łososia, cukinię i papryki kroimy na proporcjonalne kawałki (2×2 cm). Następnie nadziewamy łososia na patyczki do szaszłyków na przemian z warzywami. W misce łączymy wszystkie składniki marynaty. Szaszłyki układamy w naczyniu, zalewamy marynatą i pozostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia pieczemy w nagrzanym piekarniku lub grillujemy przez 10 – 15 min, cały czas polewając marynatą. Podajemy z ryżem.