Łososiowy szaszłyk na słodko

Na obiad

SKŁADNIKI

  • 700 g surowego łososia
  • 1 nieduży brokuł
  • 1 cukinia
  • 1 słodka czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • marynata
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 łyżeczki kolendry
  • ziarno sezamowe do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 posiekana mała cebula
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Łososia, cukinię i papryki kroimy na proporcjonalne kawałki (2×2 cm). Następnie nadziewamy łososia na patyczki do szaszłyków na przemian z warzywami. W misce łączymy wszystkie składniki marynaty. Szaszłyki układamy w naczyniu, zalewamy marynatą i pozostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia pieczemy w nagrzanym piekarniku lub grillujemy przez 10 – 15 min, cały czas polewając marynatą. Podajemy z ryżem.