Mini pizze z łososiem wędzonym na gorąco BIO
Na obiad
SKŁADNIKI
- Zaczyn:
- 100 ml letniej wody 500 g
- 20 g świeżych drożdży
- łyżka mąki
- łyżeczka cukru
- Ciasto właściwe:
- zaczyn
- 500 g mąki pszennej typ 00 lub 450
- 200 ml letniej wody
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka soli
- Sos:
- 400 g śmietany 18%
- 200 g serka kanapkowego bez dodatków
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżeczka suszonego oregano
- Dodatkowo:
- 1 opakowanie łososia wędzonego na gorąco BIO
- 2 kulki sera mozzarella
- czerwona cebula
- pomidorki koktajlowe
- kukurydza
- zielone oliwki
- rukola
PRZYGOTOWANIE
W miseczce umieścić wszystkie składniki na zaczyn, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia drożdży i odstawić na ok. 15 min., aż drożdże zaczną pracować.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać. Wlać zaczyn oraz oliwę i wodę, wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i zostawić na ok. godzinę w temperaturze pokojowej. W międzyczasie przygotować sos – w miseczce wymieszać wszystkie składniki. Piekarnik nagrzać do najwyższej temperatury ciasto podzielić na 10 części, z każdego kawałka uformować okrąg z odrobinę grubszymi brzegami, posmarować sosem, nałożyć starty ser, a następnie pozostałe dodatki, wierzch posypać oregano, piec przez ok. 8-10 min.
Smacznego!
Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol