Mini pizze z łososiem wędzonym na gorąco BIO

Na obiad

SKŁADNIKI

  • Zaczyn:
  • 100 ml letniej wody 500 g
  • 20 g świeżych drożdży
  • łyżka mąki
  • łyżeczka cukru
  • Ciasto właściwe:
  • zaczyn
  • 500 g mąki pszennej typ 00 lub 450
  • 200 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli
  • Sos:
  • 400 g śmietany 18%
  • 200 g serka kanapkowego bez dodatków
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka suszonego oregano
  • Dodatkowo:
  • 1 opakowanie łososia wędzonego na gorąco BIO
  • 2 kulki sera mozzarella
  • czerwona cebula
  • pomidorki koktajlowe
  • kukurydza
  • zielone oliwki
  • rukola

PRZYGOTOWANIE

W miseczce umieścić wszystkie składniki na zaczyn, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia drożdży i odstawić na ok. 15 min., aż drożdże zaczną pracować.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać. Wlać zaczyn oraz oliwę i wodę, wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i zostawić na ok. godzinę w temperaturze pokojowej. W międzyczasie przygotować sos – w miseczce wymieszać wszystkie składniki. Piekarnik nagrzać do najwyższej temperatury ciasto podzielić na 10 części, z każdego kawałka uformować okrąg z odrobinę grubszymi brzegami, posmarować sosem, nałożyć starty ser, a następnie pozostałe dodatki, wierzch posypać oregano, piec przez ok. 8-10 min.

Smacznego!

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol