Mini tarty z łososiem, pomidorami i jajkiem sadzonym
Na WielkanocSKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g łososia Sockeye
- 6 jajek
- 2 duże pomidory
- 6 łyżek passaty pomidorowej
- szczypta soli i pieprzu
- szczypta suszonego oregano
- natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Ciasto rozwiń i przekrój na 6 prostokątów. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym z nich zrób płytkie nacięcia na całym obwodzie, ok. 1 cm od brzegu, tworząc rant. Na środek każdego z prostokątów nałóż po łyżce passaty pomidorowej i rozsmaruj. Następnie ułóż plastry pomidorów i łososia. Oprósz pieprzem, solą i oregano.
Piecz w 200 °C przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika, na każdą tartę wbij jajko, delikatnie posyp solą i pieprzem. Ponownie włóż do piekarnika na 7 minut. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Smacznego!
Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol