Mini tarty z łososiem, pomidorami i jajkiem sadzonym

Na Wielkanoc

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g łososia Sockeye
  • 6 jajek
  • 2 duże pomidory
  • 6 łyżek passaty pomidorowej
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta suszonego oregano
  • natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Ciasto rozwiń i przekrój na 6 prostokątów. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym z nich zrób płytkie nacięcia na całym obwodzie, ok. 1 cm od brzegu, tworząc rant. Na środek każdego z prostokątów nałóż po łyżce passaty pomidorowej i rozsmaruj. Następnie ułóż plastry pomidorów i łososia. Oprósz pieprzem, solą i oregano.

Piecz w 200 °C przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika, na każdą tartę wbij jajko, delikatnie posyp solą i pieprzem. Ponownie włóż do piekarnika na 7 minut. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.

 

Smacznego!

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol