Nigiri z łososiem i awokado

Na przyjęcie

SKŁADNIKI

  • 100 g surowego łososia
  • 200 g ryżu do sushi (krótkoziarnisty)
  • awokado
  • wstążki nori
  • 2 łyżki wasabi
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Składniki do przygotowania ryżu:
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

Ryż przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ocet ryżowy, cukier i sól mieszamy i podgrzewamy do połączenia składników – nie gotujemy! Polewamy sosem ryż, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia – najlepiej pod przykryciem.

Przygotowanie nigiri:
Łososia kroimy na paski o wymiarach ok. 3cm x 5 cm. Awokado kroimy w niewielkie słupki – ok. 1 cm x 3 cm. Bierzemy niewielką ilość ostudzonego ryżu i formujemy z niego wałek, zbliżony do wielkości paska łososia. Smarujemy go odrobiną wasabi, kładziemy pasek łososia i słupek awokado. Całość przewiązujemy zmoczoną w wodzie wstążką nori.